مجله آذر فرش

راهکارهای کاربردی برای تشخیص فرش دستباف از ماشینی

تشخیص فرش دستباف از ماشینی با ترفندهای کاربردی

برخلاف تمامی باورهای رایج تشخیص فرش دستباف از ماشینی بسیار راحت و آسان است. به کمک چند ترفند کاربردی می توانید به ماهیت فرش مد نظر خود پی‌ببرید. یکی از روش‌های کاربردی برای شناسایی فرش ماشینی از دستباف بررسی نوع گره‌ها و الیاف به کار رفته می‌باشد. تفاوت فرش دستباف و ماشینی به راحتی قابل شناسایی است؛ فقط باید به چند نکته مهم که در ادامه به آن‌ها پرداخته‌ایم توجه کنید.

تشخیص فرش دستباف از ماشینی با 6 روش کاربردی

یکی از دغدغه‌های اصلی افرادی که قصد خرید فرش را دارند؛ کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روش‌های تشخیص فرش دستباف از ماشینی است. برخلاف تمامی باورها به کمک چند راهکار ساده می‌توانید اصالت فرش را مورد بررسی قرار دهید. به نوعی در سایه راهکارهای زیر شما نیز همانند یک کارشناس موفق به تشخیص فرش خواهید شد.

شاید در نگاه اول فکر کنید، که این کار بسیار سخت است. در صورتی پس از یک بار لمس فرش ماشینی و دستباف به تفاوت موجود پی خواهید برد. اگر قصد تشخیص فرش دستباف از ماشینی را دارید؛ حتما به موارد زیر توجه داشته باشید:

رنگ، شکل، اندازه و ابعاد فرش

یکی از ساده‌ترین روش‌ها توجه به رنگ و شکل فرش می‌باشد. در فرش‌های دستباف از رنگ‌های طبیعی استفاده می‌شود، به همین دلیل رنگ فرش متفاوت تر از نمونه‌های ماشینی می‌باشد. به نوعی رنگ فرش دستباف زیبایی بیشتری دارد. اغلب شکل و طرح فرش‌های ماشینی چاپی می‌باشد. در واقع طرح‌های ماشینی و کامپیوتری روی فرش چاپ می‌شود. در صورتی که شکل فرش دستباف بسیار ساده و در عین حال زیباتر می‌باشد.

رنگ و شکل فرش در تشخیص فرش دستباف از ماشینی

تشخیص فرش دستباف از ماشینی با در نظر گرفتن رنگ و شکل فرش

هم‌اکنون فرش‌های ماشینی جدید با الهام از شکل فرش‌های دستباف بافته می‌شوند. افرادی که بودجه کافی جهت خرید فرش دستباف را ندارند؛ می‌توانند چنین فرشی را جهت خرید انتخاب کنند. به لحاظ ابعاد و اندازه نیز فرش دستباف تفاوت بسیار زیادی دارد. یکی از دلایل اصلی این مسئله محدود بودن زمان برای بافت فرش می‌باشد؛ زیرا بافت فرش بسیار زمان‌بر است.

الیاف استفاده شده در فرش

بهترین روش تشخیص فرش ماشینی از دستباف بررسی الیاف استفاده شده در فرش می‌باشد. در فرش‌های ماشینی از نخ‌های اکریلیک استفاده می‌شود. این نخ‌ها با الیاف طبیعی تفاوت بسیار زیادی دارند. نخ‌های اکریلیک با گذشت زمان کیفیت اصلی خود را از دست می‌دهند. در صورتی که الیاف طبیعی از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار هستند. برای بافتن فرش دستباف از الیاف طبیعی پشمی و ابریشمی استفاده می‌شود.

هرچقدر نخ ابریشمی به کار رفته در فرش بیشتر باشد؛ محصول ارزش بیشتری خواهد شد. نخ های ابریشمی باعث ایجاد جلوه ای بی‌بدیل از زیبایی در فرش می شوند. به طوری که زیبایی نهایی فرش توجه هر فردی را به خود جلب می کند‌. همچنین بهتر است بدانید که استفاده از نخ های اکریلیک برای بافتن فرش دستباف غیر ممکن می‌باشد.

ریشه ها در تشخیص فرش دستباف از ماشینی

یکی از راهکارهای کاربردی برای تشخیص فرش دستباف از ماشینی توجه به ریشه ها می‌باشد. در واقع ریشه فرش در خصوص اصالت محصول با شما صحبت می‌کنند. یکی از دلایل اصلی با ارزش بودن فرش دستباف، دوام بسیار بالای ریشه ها می‌باشد. در صورتی که فرش دستباف از چنین ویژگی محروم است.

ریشه ها در تشخیص فرش دستباف از ماشینی

تشخیص فرش دستباف از ماشینی با توجه به ریش‌های فرش

در فرش دستباف تراکم ریشه‌ها بیشتر بوده و به صورت عمودی و یکپارچه هستند. به طوری که ریشه‌ها نیز زیبایی قابل توجهی را در فرش به وجود می آورند. همچنین ریشه‌ها در فرش دستباف به صورت همگن هستند و حتی ریشه ها ضخامت بیشتری دارند. در صورتی که ضخامت ریشه‌های فرش ماشینی کمتر بوده و حتی ریشه ها تراکم کمتری دارند.

بررسی پشت فرش و گره فرش

یکی دیگر از معیارهای بسیار مهم در تشخیص فرش دستباف از ماشینی بررسی پشت فرش می‌باشد. شما به راحتی می توانید از طریق این روش به اصالت فرش انتخابی خود پی‌ببرید. معمولا پشت فرش‌های دستباف بافت زمخت‌تری دارد و علت این مسئله بافته شدن آن توسط دست می‌باشد.

تشخیص فرش دستباف از ماشینی

تشخیص فرش دستباف از ماشینی با توجه به پشت فرش

در واقع گره مربوط به بافت‌ها را می توانید در پشت فرش مشاهده کنید. در صورتی که پشت فرش‌های ماشینی کاملا صاف و یکدست می باشد. به طوری که کوچک ترین آثاری از گره و بافت فرش وجود ندارد. معمولا برای تعیین قدمت و ارزش فرش کارشناس به این نکته توجه می‌کند. در صورتی که فرش دستباف دچار آسیب شده باشد، از طریق این روش قابل شناسایی خواهد بود.

بررسی پود یا لبه های فرش

هویت اصلی فرش را می توانید از طریق پود یا لبه‌های آن شناسایی کنید. در فرش دستباف پود ناهموار می باشد؛ علت این مسئله بافته شدن آن توسط بافنده است. در صورتی‌که پود یا لبه‌های فرش ماشینی کاملا یکنواخت و صاف می‌باشد. قسمت پود فرش ماشینی به مرور زمان دچار آسیب می‌شود، زیرا نخ‌های اکریلیک نسبت به الیاف طبیعی از مقاومت کمتری برخوردار هستند.

طراحی و نقشه‌های استفاده شده در فرش

یکی از روش های ساده و بدون ریسک برای تشخیص فرش ماشینی از دستباف توجه به طراحی کلی محصول می‌باشد. در فرش‌های ماشینی هیچ محدودیتی در اجرای طرح‌های مختلف وجود ندارد‌. در واقع طرح‌ها کامپیوتری بوده و به راحتی قابل اجرا هستند. در صورتی‌که طراحی کلی فرش‌های دستباف محدودتر است؛ زیرا اجرای هر طرحی غیر ممکن می‌باشد. همچنین طراحی این نوع از فرش‌ها در ننقاط مختلف ایران متفاوت است. به عنوان مثال فرش دستباف تبریزی طرح‌های مخصوص و منحصر به فردی دارد. همچنین فرش‌های دستباف عشایری نیز نقشه متفاوت و مجزایی دارند.

در واقع طرح‌هایی که روی فرش پیاده می‌شوند؛ کاملا سنتی هستند. بسیاری از طراحی‌ها در طول تاریخ نیز ثابت بوده‌اند. همچنین اغلب طراحی‌ها ساده و مطابق با فرهنگ ایرانی هستند. در فرش‌های دستباف ایرانی از طرح‌های اسلیمی استفاده می‌شود.

جمع بندی

تشخیص فرش دستباف از ماشینی کار بسیار راحت و آسانی است. به کمک چند ترفند ساده می توانید به ماهیت و اصالت فرش پی ببرید. اولین روش توجه به شکل، ابعاد و اندازه فرش می باشد. از دیگر روش های کاربردی می توان به بررسی ریشه و پشت فرش اشاره کرد. بسیاری از کارشناسان برای تشخیص فرش ماشینی از دستباف به پشت فرش توجه می کنند. همچنین هنگام خرید طراحی و نقشه کلی محصول را نیز مورد بررسی قرار دهید.
تحت چنین شرایطی همانند یک کارشناس می توانید فرش ماشینی را از دستباف تشخیص دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *